Opakowania szklane


Szkło, recykling, świece


          Szkło w pierwotnym procesie produkowane jest z piasku kwarcowego i różnego rodzaju dodatków np celem barwienia szkła w masie. Całość surowców jest mieszana i topiona w piecu w temperaturze 1200-15000C, w wyniku czego powstaje masa szklana, z której następnie formowane są produkty szklane. Jest to proces bardzo energochłonny. Szkło jest popularne jako materiał na opakowania, ponieważ jest twarde, odporne na zgniatanie i ściskanie oraz nie przepuszcza powietrza. Nie wchodzi w reakcje chemiczne z produktami w nim przechowywanymi, dzięki czemu nie zmieniają one swojego smaku ani zapachu.


Projekt bulwary wiślane Warszawa

Z

amiast wyrzucać szklane butelki, poddaje je recyklingowi. Nadaje im drugie, może trzecie życie. Niektóre z nich są znakowane sitodrukiem inne mają wyłącznie naklejki. Ja wybieram te, które mają wyłącznie naklejkę. Niestety zawsze muszę mieć ich zapas, gdyż nie zawsze udaje się przyciąć każdą równo. Często niestety pękają w niezaznaczonym miejscu. Zasadniczo można używać zarówno butelki po winie jak i butelki po piwie. Możliwości jest wiele a ograniczeń praktycznie zero.

Na początek zanurzam butelki w zlewie pełnym wody, Dodaje sody. Moczę kilkanaście minut tak aby móc usunąć etykiety. To niezbędne, abyś mógł łatwo przeciąć butelki. Myślę, że tutaj bardziej pasuje słowo „trasować”. Tak to się fachowo nazywa. Musisz wiedzieć, że każda butelka ma inną grubość szkła. Niestety wcześniej tego nie widać. Musisz raczej doświadczalnie wybrać rodzaj butelki (z najbardziej idealną grubością szkła, która będzie się dobrze „ciąć” za każdym razem. Zawsze namawiam do notatek i robię to również tym razem. Jeśli masz wybrany jeden typ butelki, za każdym kolejnym razem będziesz wiedzieć, jak podejść do jej obróbki. Jeśli wybierzesz kilka typów, dobrze mieć pod ręką notatki z informacjami o każdej „ciętej” butelce.



Bulwary wiślane projekt - świece sojowe

Mamy już czyste butelki. Starujemy

D

o cięcia możesz kupić specjalne urządzenie do cięcia butelek. Oczywiste jest, że każda butelka (jeśli będziesz chciał/a mieć kilka wzorów) będzie miała różną wysokości. Są oczywiście profesjonalne maszyny do cięcia szkła ale to koszt ok. 1000 złotych. Jeśli nie zamierzasz ciąć ich setki, wystarczy przyrząd za ok 150 pln. Każda, nawet ta tania, powinna mieć ruchomy ogranicznik, który pozwoli na ustawienie odpowiedniej wysokości ciętej butelki. Ja kupiłem „chińszczyznę” ale z perspektywy czasu wolałbym wydać więcej za urządzenie lepiej wykonane. Bardziej stabilne. Jak zaczniesz jej używać często, niedociągnięcia konstrukcyjne, grubość elementów metalowych i stabilność stają się kluczowe.

Przygotuj głęboki garnek z wrzącą wodą. Powinien być na tyle wysoki, abyś mógł/a zanurzyć w nim butelkę powyżej linii cięcia, najlepiej bez dotykania dna garnka. Przygotuj również wysoki pojemnik z lodowatą wodą (utrzymanie niskiej temperatury możesz uzyskać wrzucając kostki lodu do pojemnika z zimną wodą). Możesz do tego użyć wysokiego wazonu czy wiaderka. Ustaw maszynkę do cięcia na odpowiednią wysokość i postępuje zgodnie z instrukcją, która powinna być dołączona do urządzenia. Ja obracam dwukrotnie butelkę wykonując nacięcie na całym obwodzie. Teraz zanurz butelkę przez 5 sekund w gorącej wodzie. Następnie wyjmij i zanurz w lodowatej wodzie na około 10 sekund.
Cieńsze szklane butelki „pękają” lepiej niż grubsze. Istnieje kilka marek wina, które pękają idealnie za każdym razem. Inne są bardzo trudne do cięcia i często pękają po zabiegu naprzemiennego zanurzania w wodzie np. butelki po proseco. Musisz się spodziewać się strat. Popękane, po prostu wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na szkło aby poddać je ponownemu recyklingowi. Można oczywiście próbować je ratować, przeszlifować, ale wymaga to dodatkowego wysiłku i po prostu kosztuje. Nie daje jednak stuprocentowej pewności, że coś z tego wyjdzie. Uwierz, szkoda twojego czasu.
Jak pisałem wcześniej, niektóre butelki będą grubsze, niektóre będą szersze, niektóre cieńsze, inne będą węższe. Spróbuj je dopasować tak, aby uzyskać komplet jednolicie wyglądających butelek. Pracowałem ze znajomymi, którzy mają warsztaty z maszynami do szlifowania. Cóż, chciałem zobaczyć, co zadziała. Jednak moim zdanie, albo zrobisz to sam/a albo zlecisz to na zewnątrz do szklarza mającego profesjonalny sprzęt do obróbki szkła.


Niestety, po cięciu powierzchnia nie była tak gładka, jak chciałem. W piątek wieczorem, poszedłem do sklepu (na szczęście ma duży market budowlany w pobliżu) z narzędziami w piątek wieczorem. Zdecydowałem się na zakup mini szlifierki Dremel. Ostatecznie, ze względu na cenę kupiłem ją w sklepei internetowym. To niesamowite urządzenie. Dokupiłem końcówki do szlifowania szkła. Końcówki są wymienne, więc możesz dobrać odpowiednią gradację papieru ściernego. Do wygładzania użyłem grubości 120. Można spróbować 220 lub jeszcze drobniejszy, aby uzyskać najbardziej gładkie krawędzie.
Jeszcze jedna uwaga: krawędzie czy ranty (jak kto woli), będą miały biały wygląd po szlifowaniu, nawet jeśli będą gładkie. Jest na to prosty sposób. Maczam po prostu palec w oleju (jadalny, do smażenia, który masz z pewnością w kuchni) i przecieram krawędzie. Wszystkie potem wkładam do zmywarce. Po tych zabiegach wykończenie wygląda całkiem przyzwoicie. Pozostaje zalać woskiem co dla mnie jest jednoznacznie, że jest to wosk sojowy. Kwestię wykończenia pozostawiam twojej wyobraźni.

Oto efekt końcowy

Świeca sojowa Bulwary Wiślane nad wisłą Warszawa
Świeca sojowa opakowanie z recyklingu
Bulwary nad wisłą Warszawa
Bulwary wiślane warszawa kraków

Podsumowując

Potrzebujesz w kolejności:
1. Usuń etykiety z butelek, mocząc je w zlewie pełnym wody na kilka godzin, choć dodanie sody przyśpiesz znacząco ten proces. Wszystkie, które nie dają się łatwo odkleić, będziesz musiał/a zeskrobać, a następnie przetarte ręcznikiem papierowym nasączonym rozcieńczalnikiem do farb.
2. Zagotuj wodę w garnku i wyłącz ogrzewanie.
3. Przygotuj wysoki pojemnik z lodowatą wodą.
4. Określ żądaną wysokość, na którą chcesz uciąć butelkę i zablokuj obcinarkę do butelek, dokręcając śruby. Teraz każdy powstały pojemnik będzie tej samej wysokości.
5. Przymocuj butelkę do obcinarki do butelek i dociśnij ostrze, obracając butelkę w jak najmniejszej liczbie ruchów, tak aby tworzył jeden ciągły ślad wokół szklanki. Powtórz czynności z tego punktu dla każdej ciętej butelki.
6. Przytrzymaj butelkę, którą wytrasowałeś/aś i zanurz ją w gorącej wodzie na 5 sekund.
7. Wyjmij i zanurz w zimnej wodzie.
8. Zrób to jeden do trzech razy do momentu, gdy usłyszysz trzask. Butelka powinna rozpadać się sama. Jeśli nie, powtórz tę czynność kilka razy.
9. Użyj szlifierki (ja używam dremel z końcówką z papierem ściernym, aby wygładzić krawędzie szkła.
10. Gotowe. Przygotowane do dalszej pracy nad świecami sojowymi.

Segregowanie szkła to jedna z najbardziej pożytecznych rzeczy, na jakie należałoby się zdobyć od wczoraj. No dobrze, od dziś!

post photo by Tom Rumble